Proje Fikri Seçerken Nelere Dikkat Etmeliyiz

  • 19 Mart 2018

Öncelikle ortada hiçbir şekilde piyasa ihtiyacı görmeden bir fikir üretiyorsanız, bu fikirle çok zaman kaybetmeden önce piyasa ihtiyaçlarının bu yönde olup olmadığını araştırın. Kârlılığı olan bir projeniz olması için piyasanın buna ihtiyacı olduğundan emin olmanız gerekiyor.

Örneğin; piyasada bulunan elektronik pazaryeri sitelerini birbirine bağlayarak tek bir platformdan kullanılmasını sağlayan entegrasyon projesi. Henüz hiç yokken bu projeyi yapmak iş fikrine güzel bir örnektir. Çünkü kaynak planlamada size çıkacak maliyet çok yüksek değildir ve piyasanın buna ihtiyacı vardır.

Öte yandan; ticari bir amaç ile elinizdeki yetersiz kaynakla baştan bir işletim yazmak bir hayalden öteye gidemeyecektir. Böyle bir proje için ciddi maliyet ve zaman gerekir. Bu maliyetler geliştirme aşamasındaki maliyetlerden tutunda, test, tanıtım, güncelleme, proje sonrası destek maliyetlerine kadar gidebilir. Ayrıca piyasa pazarını elinde tutan diğer firmalar ile rekabetinizi göz önünde bulundurduğunuzda fikrin o kadar heyecan verici olmadığını göreceksiniz.

Verdiğim örnekler sizin azminizi kesinlikle etkilemesin. Bu örnekler kısa zamanda ticari amaçlı projeler yapmak isteyenler içindir.

Şu anda bize maliyeti yüksek gelen, rekabeti çok çetin olabilecek iş fikirlerini başaranlar nasıl başarmış diye soruyor olabilirsiniz. Onların fikirleri kendi dönemlerinde özgündü. Zararı göze almışlardı. Fikirlerini kabul ettirmelerinin onlar için yeterli olduğu bir dönemdelerdi. Şu anda piyasada tanıdığımız işletim sistemleri olduğu gibi, tamamlandıktan sonra kaynak sıkıntısından dolayı piyasadan kalkmış, yada rakiplerine yem olmuş bir çok işletim sistemi var. Eğer yeterli zamanınız ve sermayeniz yok ise bu fikirlerin yerini alabilecek yada bu fikirlerin kullanımını kolaylaştırabilecek projelere adım atmanızda fayda var.

Kısacası iyi ve kazançlı bir yazılım projesi fikri istiyorsanız;

Güncel kalın, yenilikçi olun, özgün olun.

Comments are closed.