||Teknoloji Dönüşümü ||

  • 26 Şubat 2019

Teknoloji dönüşümünün temelleri alt yapısal oluşumlar süreçlerinin bütünüdür. LAN, WAN ve İnternet 3 temel baş yapıt olarak rol dağıtımlarını kendi aralarında yapmaktadırlar. Bu ağları tam anlamıyla kullanabilmemiz için belli başlı uygulamalara ihtiyacımız mecburen olacaktır. Kurumsallık açısından entegrasyonun önemi aşırı derecede ön plana çıkmaktadır. Çağrı merkezi sisteminin mutlaka bilgisayar ile entegre olarak çalışması lazım, anlık kayıtlar yapılan işlemlerin hepsini basit ve kolay kılacak tek elemente bunu örnek verebiliriz.

Birazda faydalarından bahsedecek olursak bu sistemler verimliliği arttırmaktadır. Kimin nerede ne işi yapacağı belli algoritmalar sürecinde organize edilerek, örgüt şemasına iş yerindeki işleyişi göre empoze edilmiştir. Her yerden erişim şansımız bizi bir yerlere sabit tutmaktan kurtarmıştır. Bilgiye veriye erişimin olabildiğince kolay olduğunu hepimiz biliyoruz. Arama motorunda arattığımız tek bir veri milyonlarca, milyarlarca sitedeki indekslenmiş verileri denetleyerek, aradığımız herhangi bir şeyi bizlere saniyeler içinde karşımıza getiriyor. Genel blok diyagramının ortasında iletim sistemi yer alır. Bunu daha basit olarak anlatacak olursak bu “telefon haberleşme ağıdır”. Veriyi bilgisayar modem aracılığıyla iletir orta katmanda telefon ağı bulunur sonrasında ki akış ise sunucuya iletim aşamasıdır.

Sunucuya veri iletildikten sonra her yerden erişim dediğimiz evre başlıyor ve bütün cihazlarda belli başlı servisler sayesinde ayakta duruyorlar. Uygulamaları vazgeçilmez yapan temel varsayımlar bunlardır ama bunlardan ibaret değildir, bunlar sadece birkaç tanesidir diyebiliriz.

Ağ yönetiminde güvenlik kısmı en önemli taraftır. Buradaki bulunan açık uygulamaları, servisleri genel bir tehdit olarak ortaya atacaktır. Bu şekilde kullanıcı tutamayız, müşteri sadakati dediğimiz karşılıklı olan ilişki başlamadan son bulur. Bu bizi her açıdan etkiler, yeni bir girişimci isek eğer yatırımlarımızın boşa gidebileceği anlamını da yükleyebiliriz. Verideki adresleme (paketleme) yapıldıktan sonra, yönlendirme(transfer) işlemi başlayacaktır. Bunu “aktarmalı uçak yolculuğu” olarak da düşünmek mümkündür. Tabi ki bir taraftan da gelişen internet alt yapıları sunucumuza veri gönderme (upload) hızını katlanır derecede arttırarak, çalışanlarımıza olumlu sinyaller verecektir.

WAN ağları ortak haberleşme alanını kullanırlar. Geniş bir bölgeyi kapsamaktadır. Devre anahtarlama ağında, birbirine farklı iki istasyon ağı birbirleriyle haberleşmektedir. Telefon haberleşme ağı örneğimizdir. Paket anahtarlamada ise veri ardışık olarak gönderilir. Paketler düğümlenerek verileri iletilir, bu şekilde kaynaktan kullanıcıya ulaşır. Güncel sistemlerde çerçeve iletiminin hata oranları oldukça düşüktür, kullanıcılarda hataları algılayabilmektedir.

Comments are closed.